Normal_geld_7

Het kabinet heeft de eigen bijdrage per 1 januari van dit jaar verlaagd. De gemeente Renswoude heeft besloten om de eigen bijdrage lager vast te stellen dan het kabinet heeft voorgesteld. In de praktijk is namelijk duidelijk geworden dat sommige groepen onevenredig hard worden getroffen door de systematiek van de eigen bijdrageregeling. De nieuwe regeling treft vooral de middeninkomens en gezinnen die nog niet pensioengerechtigd zijn. Dat meldt de gemeente Renswoude.

De burgers betalen een eigen bijdrage als zij een Wmo-voorziening ontvangen. Voor rolstoelen en kindvoorzieningen is geen eigen bijdrage verschuldigd. Met een eigen bijdrage betaalt de cliënt een deel van de kosten zelf. De eigen bijdrage wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De maximale eigen bijdrage over 2017 wordt berekend aan de hand van het inkomen en vermogen over 2015. Met inkomen wordt bedoeld het verzamelinkomen of belastbaar inkomen.

Voor de berekening van de eigen bijdrage gelden met ingang van 1 januari 2017 de volgende eisen:
• Niet AOW-gerechtigde meerpersoonshuishoudens betalen tot een inkomen van 35.000 euro geen eigen bijdrage meer.
• De procentuele eigen bijdrage (het marginaal tarief) wordt verlaagd van 15 naar 8 procent.
• Er is geen eigen bijdrage meer verschuldigd voor gebruikers van een collectieve vervoersvoorziening (pasje Valleihopper).

Een tabel met een overzicht van de Wmo-parameters is te vinden op de website van de gemeente: http://www.renswoude.nl/bestuur-organisatie/nieuwsberichten_41394/item/eigen-bijdrage-wmo-voorzieningen-2017_35734.html.

Voor vragen kan contact opgenomen worden met de Wmo-medewerkers van de gemeente Renswoude. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0318-578150. Nadere informatie is te raadplegen op de website van het CAK: www.hetcak.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids