Normal_hand-506754_960_720

Hulp nodig bij het aanvragen van zorg of het oplossen van problemen rond zorg? Margriet Molenaar (41) weet raad. Zij is het gezicht van Adviespunt Zorgbelang, de organisatie die Nieuwegeiners gratis ondersteunt als het om zorg gaat. Dat meldt de gemeente Nieuwegein.

Sinds 1 januari van dit jaar is Adviespunt Zorgbelang actief in Nieuwegein. De landelijke organisatie, die zichzelf ook wel de ‘Consumentenbond voor de zorg’ noemt, maakt zich sterk voor mensen die zorg ontvangen of nodig hebben. Bij Zorgbelang zijn bijna vijfhonderd patiënten- en cliëntenorganisaties aangesloten. Cliëntondersteuning door Zorgbelang wordt betaald door de gemeente Nieuwegein, maar is volledig onafhankelijk.

Margriet Molenaar is het gezicht van Adviespunt Zorgbelang in Nieuwegein en staat náást de zorgvrager: “Ik geef advies, bied ondersteuning en kom in actie als dat nodig is. Mijn diensten zijn gratis en ik heb geheimhoudingsplicht.” Sinds de invoering van de nieuwe zorgwetten in januari 2015 zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Hoe vraag je de juiste zorg aan? Bij welke instanties moet je zijn? Wat doe je als je het niet eens bent met een besluit van de gemeente over jouw zorg? Margriet biedt hulp.

Naast telefonisch advies geeft Margriet ook advies aan huis. Zo ondersteunt ze mensen voor en tijdens de keukentafelgesprekken met Geynwijs. Waar Geynwijs verbonden is aan de gemeente en de zorginstellingen, is Adviespunt Zorgbelang dat niet. Zorgbelang heeft evenmin banden met de Ombudsfunctionaris van de gemeente Nieuwegein, die zich ook buigt over zorgzaken. Voor Margriet telt alleen het belang van de zorgvrager.

De inloopspreekuren van Margriet Molenaar zijn op dinsdag 16 juli en dinsdag 23 augustus bij Buurtplein Batau, op donderdag 11 augustus bij Buurtplein Zuid. De spreekuren zijn allen van 10.00 tot 12.30 uur en kunnen zonder afspraak worden bijgewoond. Voor meer informatie, zie http://adviespuntzorgbelang.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids