FNV: Medewerkers vragen bestuur zorginstelling AxionContinu woord te houden

Medewerkers van de Utrechtse zorginstelling AxionContinu bereidden zich voor op acties tegen de te hoge werkdruk en de ongezonde roosters. “De Raad van Bestuur heeft afspraken ondertekend om de ongezonde roosters tegen te gaan”, zegt Bernard Koekoek, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn. “Deze afspraken worden niet nagekomen, want meldingen hierover blijven bij ons binnenkomen. Als de Raad niet snel de afspraken na gaat komen, dan moeten zij rekening houden met acties van hun personeel.” Dit meldt FNV Zorg & Welzijn.

De medewerkers willen gezondere roosters, meer collega’s (vooral in de nachtdienst), tijd om te herstellen van de zware diensten en ze willen simpelweg meer waardering voor hun inzet. Koekoek vervolgt: “In woonzorgcentrum De Schutse bijvoorbeeld staan medewerkers in de nacht in hun eentje op meer dan zestig bewoners. Dit leidt tot een hoge werkdruk en onveilige situaties voor bewoners en medewerker. De Schutse is hierin geen uitzondering.”

Ook bij het Huis aan de Vecht in Overvecht willen de medewerkers dat de afspraken worden nagekomen. Hierover zegt Koekoek: “De medewerkers zien momenteel meer verslechteringen in plaats van verbeteringen. Het ziekteverzuim is door de enorme werkdruk torenhoog en in plaats van dat de roosters worden aangepakt, worden mensen die zich ziekmelden op gesprek gevraagd. De medewerkers voelen zich geïntimideerd en niet gewaardeerd voor hun harde inzet om goede zorg te blijven leveren aan hun kwetsbare bewoners.”

De Raad van Bestuur is de verbeterafspraken die met de medewerkers zijn gemaakt nog steeds niet nagekomen. Deze week vergaderen medewerkers van De Schutse over hoe zij ervoor gaan zorgen dat er wel naar hen geluisterd wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids