Japanse delegatie op bezoek bij zorgresidence Seminarie

Een delegatie uit Japen heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Zorgresidence Het Seminarie in Amersfoort. Het doel van het bezoek was om inspiratie op te doen en het een en ander te leren over de ouderenzorg in Nederland. Dit meldt het AD.

De Nederlandse zorg staat immers hoog aangeschreven in Japan. “In Japan bekijken we zorg vooral op een medische manier. Onze ouderen wonen vaak langdurig in ziekenhuizen of verpleeghuizen. Ik wil leren hoe we mensen op een prettige manier in hun eigen omgeving kunnen laten wonen'', zegt verpleegkundige Daiki Nitta. Twee Japanse artsen in opleiding bleven twee nachtjes logeren en meewerken in Het Seminarie. “Ik hoop de komende dagen te leren hoe het dagelijks leven voor een oudere in Nederland is'', zegt Keita Uemura, een van hen.

Het Seminarie heeft al eerder buitenlandse aandacht getrokken. “Wat mensen interesseert is de kleinschaligheid, de ligging midden in de stad en het kostenplaatje'', zegt Jan-Willem Aalderink, ondernemer en medeoprichter van Het Seminarie. “Voor een verblijf in sommige particuliere verzorgingshuizen betaal je vijfduizend euro per maand. Bij ons ligt de prijs tussen de tweeduizend en de vijfentwintighonderd euro. Hier zitten niet alleen maar vermogende ouderen.”

De Japanse delegatie bezocht eerder al Kinderhospice Binnenveld in Barneveld, een gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk, verloskundigenpraktijk en een zorgboerderij.

Door: Redactie Nationale Zorggids