Hogeschool Utrecht helpt personeelstekort in de zorg te bestrijden

Diverse sectoren in de zorg hebben te maken met personeelstekorten en deze dreigen alleen maar groter te worden. Dertig zorg- en onderwijsorganisaties uit de regio Utrecht, waaronder Hogeschool Utrecht, hebben nu afgesproken deze tekorten samen te gaan bestrijden. Op 29 juni ondertekenden ze daartoe het convenant SamUZ. Dit meldt Hogeschool Utrecht.

SamUZ (Strategisch Arbeidsmarktbeleid Utrechtse Zorgorganisaties en Onderwijs) is een initiatief van het UMC Utrecht in samenwerking met Utrechtzorg. “Om kwaliteit en continuïteit van zorg in de regio te waarborgen is een branche-overstijgende aanpak van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorghuizen, eerstelijns en onderwijsinstellingen noodzakelijk”, aldus Annette de Groot, directeur Utrechtzorg.

Recentelijke landelijke en regionale rapporten voorzien snel stijgende personeelstekorten voor verzorgende en (gespecialiseerd) verpleegkundige beroepen. Tegelijkertijd staat de zorgsector voor forse vernieuwingsopgaven die doorwerken in de gevraagde kwalificaties van zorgprofessionals. Met SamUZ beloven zorgorganisaties en onderwijs nu de handen ineen te slaan op het gebied van capaciteitsplanning, opleidingscapaciteit, monitoring en arbeidsmarktcommunicatie.

Het convenant is getekend door: Accolade Zorg, Allerzorg, St Antonius Ziekenhuis, AxionContinu, Careyn, Christelijke Hogeschool Ede, De Bilthuysen, De Hoogstraat, De Rijnhoven, De Wulverhorst, Diakonessenhuis, Dianet, Hogeschool Utrecht, Huize het Oosten, ISZ de Brug, Leger des Heils, Maria Dommer, MBO Utrecht, Prinses Maxima Centrum, ROC Midden Nederland, Pro Senectute, Thuishulp Zorgzaam, UMC Utrecht, Utrechtzorg, Vecht & IJssel, Vitras, Vredenoord, Warande, Zorggroep Vechtstreek, Zorgspectrum.

Door: Redactie Nationale Zorggids