Gebrek aan verpleegkundigen zorgt voor leegstand bij Noorderhof

Zeven splinternieuwe appartementen voor mensen met dementie bij woonvoorziening Noorderhof in Baarn staan al drie maanden leeg. De voornaamste reden hiervoor is een gebrek aan personeel om de groep bewoners te verzorgen. Dit meldt het AD.

De appartementen van het wooncomplex Noorderhof werden in maart opgeleverd en voldoen aan de modernste eisen. Elke woning beschikt over privésanitair en handige snufjes voor extra wooncomfort. Toch is zo’n twintig procent van de woningen onbewoond. “Het invullen van de plaatsen gaat trager dan gedacht. Personeelstekort heeft daar voor een belangrijk deel mee te maken'', bevestigt directeur Emma Beaujon van zorgorganisatie Lyvore, waar Noorderhof onder valt.

De overige tachtig procent van de appartementen werden bij oplevering direct betrokken door oud-bewoners van de zorgvoorziening De Brinkhof. Echter blijkt het lastig om snel nieuwe bewoners en medewerkers te vinden. “Verzorgenden van niveau 3 en verpleegkundigen niveau 4 zijn heel lastig te krijgen. Dat probleem speelt in de hele regio Eemland. Ik ben nog op zoek naar twee fte's en ben met een aantal kandidaten in gesprek, maar makkelijk is het niet.''

Beaujon denkt dat dit komt omdat het aantal bejaardenverzorgers en verpleegkundigen in verhouding met een stijgende groep hulpbehoevende ouderen steeds kleiner wordt. “Dat verschil wordt steeds groter. Er komen steeds minder jongeren in de leeftijd dat ze een opleiding moeten kiezen. En dan moeten ze ook nog de zorg in willen'', schetst de directeur van Lyvore. “Personeel wegvissen bij andere zorgorganisaties wil je ook niet. Dan zadel je hen op met hetzelfde probleem.”

Lyvore heeft al een samenwerking met MBO Amersfoort en ROC Midden Nederland als opleidingsbedrijf voor beginnende verzorgenden. Om nog meer handen aan het bed te krijgen, wordt die constructie volgend jaar uitgebreid. Dan gaat Lyvore ook tweedejaars een leerplek bieden.

Door: Redactie Nationale Zorggids