Burgerhulpverlening bij reanimaties in Utrecht

Reanimatie binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand vergroot de overlevingskans. Daarom stuurt in Utrecht de meldkamer binnenkort ook een SMS naar Utrechtse burgerhulpverleners die in de buurt zijn van een slachtoffer. Dit meldt de gemeente Utrecht.

De burgerhulpverleners, die soms sneller ter plekke kunnen zijn dan professionele hulpverleners, starten de reanimatie tot de ambulance er is. Vrijdag 14 april ondertekenden de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU), de stichting Hartslag Utrecht en de gemeente Utrecht twee overeenkomsten die dit mogelijk maken. De net opgerichte Stichting Hartslag Utrecht wordt het aanspreekpunt en gaat de reanimatieopleidingen en het onderhoud van de AED’s in Utrecht verzorgen.

Het alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren is HartslagNu, wat is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg van de RAVU. Wanneer daar een melding van een hartstilstand binnenkomt, worden naast twee ambulances ook een groep burgerhulpverleners die in de omgeving van het slachtoffer zijn gealarmeerd via een sms of via de speciale app.

Om burgerhulpverlening bij reanimaties tot een succes te maken is het belangrijk dat er genoeg opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED’s zijn. Inwoners met geldige reanimatie-certificaten of beschikbare AED’s kunnen zich aanmelden via de website hartslagnu.nl. Inwoners die nog geen certificaat hebben, maar wel burgerhulpverlener willen zijn, kunnen contact opnemen de stichting Hartslag Utrecht via info@hartslagnu.nl.

De Hartstichting organiseert op 13 mei een grootschalige reanimatiemarathon in het Galgenwaardstadion in Utrecht. Dit is een grootschalige, gratis reanimatiecursus waar Utrechters in 3,5 uur leren reanimeren en zich ter plekke kunnen inschrijven als burgerhulpverlener. Inschrijven kan via de website van de Hartstichting.

Door: Redactie Nationale Zorggids