Normal_dokter__arts__ziekenhuis__behandeling_

Er is al jarenlang een schaarste aan verpleegkundigen, maar de provincie Utrecht spant hierin de kroon. Dat blijkt uit een onderzoek van Lenneke Dijkhuis en Rick Nillissen van Randstad Consultancy. De onderzoekers labelen de schaarste in de provincie met een zogeheten ‘krapte-indicator’ als ‘zeer krap’. Dit meldt het AD.

Utrecht is de enige provincie met dit label, wat betekent dat er maar zeer weinig werkzoekende verpleegkundigen zijn in verhouding met het aantal vacatures. Een van de redenen hiervoor is volgens Nillissen de centrale ligging van de provincie. Dit zorgt ervoor dat verpleegkundigen kunnen kiezen uit relatief veel ziekenhuizen. Ook de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, dat een intensieve wervingscampagne heeft lopen, speelt een rol.

Al eerder werd bekend dat Utrechtse ziekenhuizen kampen met een personeelstekort. In reactie daarop betalen het UMC Utrecht en het St. Antonius al bonussen om medewerkers met bijzondere vaardigheden te behouden of te lokken. Uit het gepubliceerde onderzoek blijkt ook dat er vooral behoefte is aan hoger opgeleid personeel. Momenteel is ongeveer de helft van de werkzame verpleegkundigen van hbo-niveau, terwijl dit een vereiste is bij zeventig procent van de openstaande vacatures.

Het imago van het beroep verpleegkundige staat sinds de invoering van Wmo in de thuiszorg onder druk, waardoor de instroom bij opleidingen afneemt. Tegelijkertijd is de vergrijzing een factor, waardoor ouderen het vak nu verlaten. Een oplossing kan zijn om te gaan werven met aantrekkelijke projecten en arbeidsvoorwaarden, in combinatie met het opleiden van nieuwe werknemers. “We moeten dan wel de aansluiting en de snelheid van de scholing verbeteren”, aldus Nillissen.

Door: Redactie Nationale Zorggids