Hoogleraar Eva van Rooij wint Ammodo KNAW Award 2017

Eva van Rooij, hoogleraar moleculaire cardiologie bij het UMC Utrecht en als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Hubrecht Instituut, wint de Ammodo KNAW Award 2017. Ammodo en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hebben in totaal acht getalenteerde onderzoekers geselecteerd voor de award. Elke toponderzoeker ontvangt een geldbedrag van 300.000 euro om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel onderzoek. Dit meldt het UMC Utrecht.

De Ammodo KNAW Award is ingesteld om bijzonder getalenteerde onderzoekers te stimuleren in een cruciale, gevorderde fase van hun wetenschappelijke carrière. Met de prijs willen Ammodo en KNAW het wetenschappelijk onderzoek in Nederland over de volle breedte versterken. Eva van Rooij ontdekte als eerste dat microRNA-moleculen, nog maar recent ontdekte componenten van de levende cel, een rol spelen bij ziekten van het hart. Nu zoekt ze verder naar andere moleculaire mechanismen die onze hartcellen besturen.

Ammodo en KNAW reiken elke twee jaar acht Ammodo KNAW Awards uit aan internationaal erkende onderzoekers op vier wetenschapsterreinen: Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. De laureaten moeten verbonden zijn aan een universiteit of onderzoeksinstituut in Nederland en maximaal vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. In 2015 zijn voor het eerst aan acht onderzoekers de awards toegekend. De uitreiking van de award vindt plaats op 29 maart 2017.

Door: Redactie Nationale Zorggids