Merendeel reanimatiekastjes in Amersfoort onbeschikbaar

Van de ruim tweehonderd AED’s die in Amersfoort hangen, zijn er slechts dertien beschikbaar voor iedereen. De rest is niet aangemeld voor openbaar gebruik. Hierdoor gaan vele kostbare minuten verloren, omdat iemand niet meteen ter plekke gereanimeerd kan worden. Dit meldt het AD.

Het systeem kan alleen werken als bedrijven en instellingen hun AED’s aanmelden in de app HartslagNU. Zoals het er nu uitziet, moeten hulpverleners reanimeren zonder AED of anderhalve kilometer rennen om er een te halen waar ze wel bij kunnen, terwijl elke minuut van levensbelang is, aldus Henk Pijper, voorzitter van de stichting.

De hulpverlening bij hartstilstanden in Amersfoort vindt plaats door het oproepen van dertig vrijwilligers die kunnen beginnen met reanimeren in afwachten van een ambulance. Zij krijgen een melding van de app, waarna een deel de instructie krijgt ergens een AED op te halen, en een ander deel direct naar het slachtoffer wordt gestuurd. Het kan momenteel echter gebeuren, dat de dichtstbijzijnde AED niet bekend is in de app, en de hulpverleners verder weg worden gestuurd.

Pijper kan niet verklaren waarom er maar zo weinig AED’s zijn aangemeld. . “Het is denk ik gebrek aan bewustzijn, daarom hebben we een plan gemaakt om de komende jaren aandacht voor het probleem te vragen.” Zo zal hij in januari brieven sturen naar alle bekende eigenaren van AED’s en probeert hij nog meer mensen te bereiken via ondernemersverenigingen en woonbesturen. Daarnaast is er een overeenkomst gesloten met de leveranciers van AED’s dat in een aankoopcontract de verplichting komt te staan om het apparaat aan te melden bij HartslagNU.

Door: Redactie Nationale Zorggids