Deel overgehouden zorggeld Amersfoort niet beschikbaar voor zorg

De gemeente Amersfoort heeft het afgelopen jaar zo’n vijf miljoen euro overgehouden op haar zorgbudget, maar heeft een deel van dit bedrag overgeheveld naar de pot algemene reserve. De afspraak was echter dat een overschot beschikbaar zou blijven voor zaken zoals dagbesteding en huishoudelijke ondersteuning. Dit meldt het AD.

Hoe groot het precieze bedrag is, is niet bekend, maar de gemeente spreekt van een ‘klein deel’. Geld in de algemene reserve wordt doorgaans gebruikt om andere tekorten op te vullen, zoals bij culturele instellingen. SP-fractieleider Ad Meijer is verbijsterd: “Twee weken geleden nog heb ik bij de verantwoordelijke ambtenaar hierover een vraag gesteld. Toen was het antwoord dat het overschot conform afspraken binnen het sociaal domein zou blijven.''

Wat betreft de grootte van het overschot is het bedrag dat de gemeente Amersfoort heeft overgehouden niet bijzonder hoog of laag. Daarnaast bleek uit een recent onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur dat één op de vijf gemeenten in Nederland in 2015 een zorgoverschot niet volledig apart hebben gezet voor de zorg. Dit geldt nu dus ook voor Amersfoort. De SP vindt dit echter een grof schandaal. “Ik spreek van een afpoeierbeleid. Mensen die hulp hard nodig hebben, worden terugverwezen naar de zelfredzaamheid.'', aldus Meijer.

Zorgwethouder Fleur Imming van de PvdA kijkt er anders tegenaan. “Het doel is niet om het budget volledig te besteden, maar om inwoners te voorzien van kwalitatief goede en voldoende zorg''. Het budget moet volgens haar gezien worden als een kader voor het maken van afspraken met zorgaanbieders.

Door: Redactie Nationale Zorggids