Logo_rode_kruis

Afgelopen zaterdag hield de Bevolkingszorg in de regio Utrecht een oefencalamiteit in Nieuwegein. Vrijwilligers van Bevolkingszorg en het Rode Kruis district Utrecht woonden de oefening samen met de politie bij. Dat meldt Molenkruier.

De situatie was dat er zogenaamd een bom was aangetroffen op fort Vreeswijk in Nieuwegein. De buurt moest worden ontruimd, terwijl de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) zogenaamd de bom onschadelijk maakte. Een scoutinggroep, wandelaars en een paar mensen in een rolstoel moesten worden geëvacueerd. Ook de woningen tegenover het fort werden voor de oefening ontruimd. Bij die evacuatie moest daarnaast de opvang en communicatie geregeld worden. De vrijwilligers maakten diverse locaties vrij en gingen serieus te werk. Een van die locaties was het gebouw van het Rode Kruis, die speciaal voor de oefening ter beschikking was gesteld.

In ruim een uur was de hele oefening uitgevoerd. Daarna werd de calamiteitenoefening nog een keer gedaan, maar werden de rollen van slachtoffer en hulpverlener omgedraaid. De vrijwilligers van Bevolkingszorg en het Rode Kruis noemen de oefening geslaagd en hopen dat zij een dergelijke situatie nooit echt hoeven meemaken.

Door: Redactie Nationale Zorggids