Wijkteams Amersfoort sluiten te weinig aan op initiatieven in buurt

Het is in Amersfoort chaos op het gebied van ambities om de zorg aan hulpbehoevenden dichtbij de cliënten te organiseren. Daarnaast is er een gebrek aan een duidelijk streefbeeld hoe de ideale zorg en ondersteuning er in de gemeente uit moet zien. Deze conclusie trekt een onafhankelijke rekenkamer van de gemeente. Dit meldt het AD.

Twee jaar geleden is de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, ouderenzorg en de maatschappelijke ondersteuning overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. De resultaten van deze overheveling zijn in Amersfoort nog maar moeilijk te meten. De gemeente wil dat haar inwoners zo lang mogelijk zelfstandig blijven, indien nodig met hulp van mantelzorgers. De nadruk moet liggen op preventie en lichtere vormen van zorg en ondersteuning, waarin cliënten zelf inspraak hebben.

Zo sluiten de wijkteams, die verantwoordelijk zijn voor laagdrempelige zorg, nog te weinig aan bij de Sociale Buurt Initiatieven (SBI). De werkdruk bij de wijkteams is momenteel hoog, terwijl de rekenkamer niet kan aantonen waardoor dat komt.

Daarnaast is de hulpverlening onderling niet altijd goed afgestemd. Omdat organisaties en hulpverleners elkaar nog niet goed kennen en vertrouwen, gebeurt het soms dat twee instanties een intake doen. Het is volgens de rekenkamer belangrijk om nauw samen te werken met scholen, omdat het onderwijs een belangrijke plek is om zorgen rondom kinderen te ontdekken.

De rekenkamer geeft als aanbeveling mee aan het college van burgemeester en wethouders om meetbare doelstellingen te formuleren voor het sociale domein. Op die manier is het makkelijker te meten of de zorg en ondersteuning voldoet aan de ambities van de gemeente. Tevens krijgt de gemeenteraad het advies om incidenten in de zorg te bespreken met het college.

Door: Redactie Nationale Zorggids