HartslagNu wil netwerk voor reanimatie gemeente Houten

Esther Hildebrand van stichting HartslagNu Houten is blij dat de gemeente een dekkend netwerk van burgerhulpverleners die kunnen reanimeren wil helpen opzetten. Het is de wens van HartslagNu om meer vrijwilligers te vinden die burgerhulpverlener willen worden. Deze mensen kunnen reanimeren of willen dit leren en kunnen in de toekomst via hun mobiel gealarmeerd worden wanneer er in de buurt een noodgeval is waar gereanimeerd moet worden. Dit meldt Houtens Nieuw.

Hildebrand is begonnen om een dergelijk netwerk op te stellen voor Castellum, het gebied waarin ze woont, maar na contact met de burgemeester besloot de gemeente dat het een goed idee is om zo’n netwerk over heel Houten op te richten. Hildebrand zelf heeft een bedrijf dat voorziet in hulpverlening en zelf geeft ze EHBO- en reanimatiecursussen. Voor HartslagNu Houten gaat ze samen met enkele andere instructeurs goedkope cursussen reanimeren geven aan mensen die burgerhulpverlener willen worden.

Tevens wil de stichting ervoor zorgen dat er meer AED’s in openbare ruimtes komen te hangen, met name op plekken die ’s avonds na sluitingstijd bereikbaar zijn. Om dit te bewerkstelligen is de stichting op zoek naar sponsoring en samenwerking met bedrijven en organisaties.

Burgerhulpverleners die wat verder van het spoedgeval verwijderd zijn krijgen een bericht om zo snel mogelijk een AED naar de betreffende locatie te brengen. Als de AED na 2 minuten wordt aangesloten is er een 80 procent overlevingskans. In die tijd is een ambulance in de meeste gevallen nog niet aanwezig.

HartslagNu is gevormd uit de samenwerking tussen Hildebrand, EHBO Houten, Rode Kruis Houten en Hartstichting Houten, welke zich inzet voor de realisatie van een netwerk voor burgerhulpverlening.

Mensen die zich aan willen sluiten bij het netwerk voor Burgerhulpverlening in de gemeente Houten kunnen dat doen via www.hartslagnu.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids