Normal_ouderenzorg

Zo'n 60 procent van de wijkverpleegkundigen neemt steeds vaker huishoudelijke taken over, omdat mantelzorgers het in veel gevallen al zwaar hebben. De Utrechtse beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland heeft dit bekendgemaakt. Uit een peiling onder bijna duizend zorgverleners is deze kwestie gebleken. Dit meldt RTV Utrecht.



In deze enquête is naar voren gekomen dat ruim 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkzorg vindt dat de taken van mantelzorgers te belastend zijn geworden. Hulpbehoevenden blijven steeds vaker en langer zelfstandig wonen, maar worden vaak niet huishoudelijk ondersteund.

De vereniging geeft als reden dat er een kloof bestaat tussen de hulp die cliënten nodig hebben en de ondersteuning die gemeenten aanbieden. “Het kan niet zo zijn dat de wijkverpleging deze kloof moet dichten'', aldus de Utrechtse vereniging. De V&VN duidt aan deze kloof tot een doorschuifsysteem kan leiden. Patiënten worden hier de dupe van, omdat ze dan minder goede zorg krijgen.


Door: Redactie Nationale Zorggids