Normal_108592227

In Utrecht wonen naar schatting 25.000 mensen die intensief mantelzorg verlenen. De gemeente wil deze mantelzorgers waar mogelijk ondersteunen en hun positie versterken. In 2015 en 2016 is hiervoor € 700.000,00 extra subsidie verstrekt aan een breed scala van organisaties in de stad, waaronder Stichting Meeleefgezin, het Odensehuis, Stichting Boogh en Handje Helpen. Met dit extra budget wil Utrecht zoveel mogelijk mantelzorgers bereiken en inspelen op hun specifieke situatie en behoeftes.

De gemeente Utrecht waardeert haar inwoners die mantelzorg verlenen en investeert in een goede ondersteuningsstructuur voor mantelzorgers, zodat zij de zorg voor hun naaste langer kunnen volhouden. Met daarbij specifieke aandacht voor risicogroepen onder mantelzorgers, zoals mantelzorgers die zwaar belast zijn, mantelzorgers van mensen met dementie of ouders van een kind met een beperking.
 
Wethouder Kees Diepeveen: “Mensen herkennen zichzelf niet altijd als mantelzorger, omdat ze de zorg voor hun naaste vanzelfsprekend vinden. Lang niet alle mantelzorgers hebben extra ondersteuning nodig, maar er is een groep die niet bekend is bij instanties voor wie ondersteuning wel van belang kan zijn om overbelasting te voorkomen. Die hopen we te bereiken met dit steuntje in de rug.”
 
De gemeente investeert ook (lees hier de commissiebrief) in vernieuwende initiatieven om mantelzorgers te bereiken. Zo is bijvoorbeeld subsidie verstrekt aan een aantal bewonersgroepen die in hun buurt bouwen aan een netwerk van mantelzorgers en vrijwilligers, zodat die elkaar weten te vinden en een beroep op elkaar kunnen doen. Het nieuwe aanbod maakt het mogelijk om de zorg voor mantelzorgers en degenen die zij verzorgen dichtbij, persoonlijk en op maat te organiseren.  
 
Meer informatie over mantelzorg in Utrecht vind u op de site van het Steunpunt Mantelzorg Utrecht