Toenemende zorgen over ambulancepost Meander

Na de D66 heeft nu ook het CDA zijn zorgen kenbaar gemaakt over de komst van een ambulancepost bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De partij is bang dat de post zorgt voor overlast van verkeer en geluid. Het CDA wijst het college op afspraken die gemaakt zijn met omwonenden voorafgaand aan de bouw van het ziekenhuis. Dit meldt het AD.

Omdat de Zonnehof wordt verbouwd, verdwijnt de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) van die locatie. In maart heeft de RAVU de plannen om een nieuwe ambulancepost bij het Meander te realiseren aan de bewoners gepresenteerd. Volgens enkele CDA-raadsleden zijn deze plannen echter in strijd met in 2006 en 2007 gemaakt afspraken. “Tijdens verschillende inspraakavonden over de komst van het Meander is nadrukkelijk afgesproken dat er geen uitrukpost voor de ambulance zou komen”.

Volgens Wytse Dassen van D66 leidt de geplande ambulancepost tot drukte en geluidshinder, en hij vraagt zich af wat de regels omtrent geluidsnormen van ambulances zo dicht bij woningen zijn. Hij is daarnaast benieuwd waarom het Meander de beste plek is, en of er ook alternatieve plaatsen zijn onderzocht. Volgens hem zouden bewoners fel tegen een ambulancepost zijn.

Adria Duizendstra van de RAVU kent de zorgen. “We begrijpen de overlast. Die zal inderdaad in beperkte mate toenemen. Maar wij willen met de omwonenden graag als goede buren leven en zullen de wettelijke regels over optische en geluidssignalen in alle redelijkheid toepassen." Volgens Christl Foekema, woordvoerder van het Meander, is het ziekenhuis op de hoogte van de gestelde vragen. “Goede zorg staat bij ons voorop, ook het levensreddende werk van de ambulance. Dat omwonenden geringe overlast zullen ervaren van de sirenes die wij moeten voeren, is een gegeven. Wij hebben als Meander onderzoek laten doen naar in welke mate de overlast toeneemt en die blijft binnen de wettelijke eisen voor sirenevoering en geluidsnormen."

Door: Redactie Nationale Zorggids