Normal_zwaan_vogel_dieren

In een vijver in de Nieuwegeinse wijk Batau-Noord zijn dode vogels gevonden. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) onderzoekt waar de vogels aan overleden zijn. Dat meldt de gemeente Nieuwegein. 

Drie dode vogels zijn eind juli in een laboratorium in Lelystad onderzocht op botulisme en vogelgriep. De uitslag daarvan wordt binnenkort verwacht. HDSR doet ook metingen naar de waterkwaliteit in Batau-Noord. De gemeente Nieuwegein heeft borden geplaatst die de inwoners waarschuwen voor de mogelijke aanwezigheid van botulisme.

Vermijd water waarin dode dieren drijven. Een klein wondje kan al leiden tot ernstige besmetting. Raak dode dieren nooit met blote handen aan. Voer daarnaast geen eenden in warme zomers. Botulisme treedt namelijk steevast op, op plaatsen waar veel eenden bij elkaar zijn. En omdat voeren (meer) eenden aantrekt, is het beter dit niet te doen.

Voor niet-spoedeisende watermeldingen (bijvoorbeeld een waterpeil dat te hoog of te laag staat, dode dieren (kadavers) in het water, afval in het water, troebel water) kan gebeld worden naar Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden: tijdens kantooruren (van 08.30 tot 17.00 uur): (030) 209 73 61; nuiten kantooruren en in het weekend op (030) 634 57 00. Meldingen kunnen ook worden gedaan via de website: www.hdsr.nl/melding/. Op die website is bovendien meer te lezen over botulisme.

Door: Redactie Nationale Zorggids