Rapid Recovery bij heup- en knieprothesen succesvol

Recent zijn de eerste resultaten van het nieuwe zorgpad voor heup- en knieprotheses geanalyseerd. Het blijkt dat patiënten minder pijn hebben en met name bij de plaatsing van een knieprothese minder morfine gebruiken. Ongeveer de helft van alle patiënten kan de dag na de operatie al met ontslag. Dit meldt het Meander Medisch Centrum.

De orthopedisch chirurgen verrichten in Meander Medisch Centrum ongeveer vierhonderdvijftig heupprothese- en evenveel knieprothese-operaties. Sinds augustus 2016 gebeurt dat volgens een nieuwe aanpak: Rapid Recovery. Na grondige voorbereiding en in samenwerking met alle betrokken disciplines is gestart met Rapid Recovery voor patiënten die een nieuwe heup of knie krijgen. Er zijn nieuwe afspraken voor pijnstilling rond de operatie. Binnen twee uur na de operatie begint de patiënt al met fysiotherapie. Er worden geen wonddrains en catheters meer gebruikt. Dit komt de mobilisatie van de patiënt ten goede.

De orthopeden zijn gestart met Rapid Recovery om de zorg voor heup- en kniepatiënten verder te optimaliseren. Rapid Recovery, ofwel snel herstel, heeft als doel patiënten sneller en beter te laten herstellen na de vervanging van het heup- of kniegewricht. De huidige hoge kwaliteitseisen en patiëntveiligheid blijven hierbij uiteraard gehandhaafd.

Uit de eerste data blijkt dat patiënten significant minder pijn hebben en met name bij de knieprothese minder morfine gebruiken. Gemiddeld kunnen patiënten één of twee dagen eerder worden ontslagen dan voorheen. Er zijn geen nadelige gevolgen te zien wat betreft wondproblemen of andere complicaties na invoering van Rapid Recovery.
De patiënttevredenheidscores zijn uitstekend en met name ook bij de kwetsbare oudere patiënten blijken de principes van de Rapid Recovery succesvol en veilig.

Door: Redactie Nationale Zorggids