Normal_gas

De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne CV-installatie. De gemeente Wijk bij Duurstede waarschuwt haar inwoners daarom met de kreet ‘ventileer, controleer en alarmeer’. Dat meldt de gemeente Wijk bij Duurstede.

Koolmonoxidevergiftiging kan bijvoorbeeld ontstaan door een fout van de installateur bij het installeren van de cv-ketel. Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Te weinig ventilatie en/of slecht onderhoud van apparaten die gas, hout, kolen of olie verbranden, kunnen zorgen voor een (te) hoge concentratie van het gas. Koolmonoxide ontstaat doordat deze stoffen onvolledig verbranden. Als er te veel koolmonoxide in een ruimte is, is de vlam in een gastoestel oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal. Daarnaast beslaan vaak de ramen in de ruimte waar het toestel hangt. Mensen wordt aangeraden hun boiler, gaskachel, geiser en/of CV-installatie jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur.

Tevens wordt aangeraden om in huis een CO-melder op te hangen. Koolmonoxide is niet zichtbaar en is evenmin te ruiken. Een CO-melder voorkomt dat mensen hun bewustzijn verliezen.

Bij een vermoeden van een te hoge concentratie aan koolmonoxide wordt geadviseerd om ramen en deuren wijd open te zetten. Schakel het desbetreffende apparaat uit. Waarschuw huisgenoten en ga naar buiten. Breng slachtoffers in de frisse lucht. In ernstige gevallen kan 112 gebeld worden.

Meer informatie is te vinden op de webite van VRU Brandweer. Vragen kunnen via de app gesteld worden aan brandveiligheidsexperts, via 06-12 95 85 99. Telefonisch kan contact worden opgenomen met 088 878 1000. E-mailen kan naar: voorlichting@vru.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids