Normal_haard

Het gebruik van een open haard of houtkachel kan voor overlast zorgen. Onlangs deed de gemeente Amersfoort hier onderzoek naar. 28 procent van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan regelmatig hinder te ervaren van een houtkachel of houtgestookte open haard. Het gaat daarbij voornamelijk om gezondheidsklachten. Dat meldt de gemeente Amersfoort.

Op dit moment bestaat er geen landelijk beleid om op te kunnen treden als er sprake is van overlastsituaties door particuliere houtrook. Amersfoort vraagt daarom met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bij het Rijk om landelijke richtlijnen.

De VNG heeft inmiddels bij het Ministerie van I&M aangedrongen om maatregelen te nemen. Ten eerste moeten er regels komen die verplichten dat nieuwe kachels schoner zijn. Maar de VNG vraagt ook om een eerlijke methode om objectief vast te kunnen stellen wanneer er sprake is van overlast.

Mensen kunnen zelf ook veel doen om de open haard veilig en goed te gebruiken. Kijk hiervoor op www.amersfoort.nl/openhaard.

Door: Redactie Nationale Zorggids