Meander Medisch Centrum gaat operatiekamers kindvriendelijk maken

Het Meander Medisch Centrum krijgt binnenkort een kindvriendelijke operatieafdeling. Het ziekenhuis gaat de witte muren van de gangen en de wachtkamer vervangen voor een virtuele jungle. Afleiding is namelijk het beste medicijn tegen angst en pijn, maar de lange, witte gangen van nu stralen weinig geruststellends uit voor kinderen die vaak toch al vrij nerveus zijn voor een operatie. Dit meldt het AD.

De wachtkamer is al versierd met wat vlaggetjes en een Mickey Mouse-poster, maar anesthesioloog Tanja Koornwinder geeft toe dat de kindvriendelijkheid daar nu nog wat tegenvalt: “De aankleding van de wachtkamer is een goedbedoelde poging, maar niks in vergelijking met onze plannen”. De plannen om de gangen om te toveren in een virtuele jungle zijn gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek. Positieve afleiding in de vorm van muziek, beelden of een spelletje zijn meetbaar stressverlagend. “Sommige kinderen moeten meerdere keren worden geopereerd. Dan wil je dat de eerste ervaring goed is.”

De afleiding begint al op de kinderafdeling zelf, waar patiëntjes een iPad met een speciaal ontwikkelde app krijgen. In de app zit een jungledier, welke net als het kind geopereerd moet worden. Dat schept een band. “Vervolgens is de wachtkamer helemaal in junglestijl. Met een interactieve wand of vloer en bewegende beelden. Helemaal passend bij het verhaal op de iPad. De gang die nu nog wit is, krijgt projecties op de muur. De bedoeling is dat het jungledier virtueel met het kind meeloopt naar de operatiekamer”, aldus Koornwinder. 

Het ziekenhuis is reeds in gesprek met een aantal ondernemingen om de app te ontwikkelen. De projecties op de muren zijn wat gecompliceerder. “Er mag geen luchtverplaatsing plaatsvinden, dus gewone beamers zijn niet mogelijk.” Ook logistiek zal er het een en ander moeten veranderen. De kinderpatiënten zullen allemaal via hun eigen ‘junglegang’ worden binnengebracht. Het ziekenhuis hoopt de benodigde verbouwingen voor het einde van het jaar grotendeels afgerond te hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids