Normal_houtkachel

In de herfst en winter gebruiken mensen de open haard of houtkachel vaak voor de sfeer in huis. Daarbij komen echter ook schadelijke stoffen vrij die slecht zijn voor de gezondheid. De gemeente Wijk bij Duurstede roept haar inwoners daarom op voorzichtig te zijn met het gebruik van een houtkachel. Dat meldt de gemeente Wijk bij Duurstede.

Vooral kinderen hebben eerder last van hun luchtwegen als er thuis regelmatig wordt gestookt. Klachten als verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking kunnen makkelijk ontstaan. Ook mensen met gevoelige longen, hartklachten en astma vormen een risicogroep. Zij kunnen het benauwd krijgen door een houtkachel of open haard.

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft enkele handige tips voor mensen met een houtkachel:
• Gebruik de houtkachel niet als belangrijkste verwarming.
• Vraag advies bij een erkend bedrijf over een geschikte haardkachel en laat de kachel plaatsen.
• Kies een haardkachel die niet te groot is. Hierdoor verbrandt het hout niet goed, wat leidt tot meer schadelijke stoffen in de lucht.
• Stook alleen onbehandeld hout dat 1 tot 2 jaar gedroogd is.
• Stook niet bij windstil en mistig weer.
• Zorg dat er bij het stoken voldoende frisse lucht binnenkomt. Zet de luchttoevoer van de verwarming helemaal open. Zet ook de uitlaatklep in de schoorsteen helemaal open. Het hout verbrandt hierdoor helemaal.
• Laat de schoorsteen elk jaar schoonmaken en leeg de asla op tijd.

Mensen die last hebben van rook kunnen de site van de gemeente raadplagen voor een stappenplan: https://www.wijkbijduurstede.nl/nieuws/een-houtkachel-of-openhaard-kan-problemen-geven.html. Over de gezondheidsrisico’s van houtkachels is helaas weinig wetgeving. Daarom kan de gemeente ook niet goed optreden. Het onderwerp staat sinds kort wel op de politieke agenda in Den Haag. Voor de korte termijn biedt dit helaas nog geen oplossing. 

Door: Redactie Nationale Zorggids