Normal_aed

In Renswoude wordt binnenkort een inventarisatie gehouden van de aanwezige AED’s. Op basis daarvan wordt besloten hoeveel nieuwe AED’s en/of AED-kasten er nodig zijn. Op diverse plekken in Renswoude hangt een AED (automatische externe defibrillator), maar het dorp heeft nog geen dekkend netwerk van AED’s die 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn. Dit wil de gemeente wel graag bereiken, maar daar is eerst de inventarisatie voor nodig. Dat meldt de gemeente Renswoude.

Alle bedrijven, verenigingen en inwoners die een AED hebben worden opgeroepen om dit door te geven aan de gemeente. Dit kan door een e-mail te sturen naar a.eilander@renswoude.nl of door telefonisch contact op te nemen via 0318-578152. Verzocht wordt de exacte locatie van de AED te melden, of de AED binnen of buiten hangt en of deze 24/7 beschikbaar is.

Voor mensen die worden getroffen door een hartritmestoornis komt het erop aan dat er zo snel mogelijk hulp komt en het hart weer wordt geactiveerd. Hoewel de ambulances van de RAVU zo snel mogelijk ter plaatse zijn, is het van levensbelang om – in afwachting van de komst van de ambulance – het hartritme te activeren. Dat kan met een defibrillator die eenvoudig is te bedienen door vrijwilligers. Zij krijgen hiervoor een korte opleiding. In het geval er een beroep op deze vrijwilligers wordt gedaan, krijgen zij van HartslagNU een signaal op hun mobiele telefoon met de mededeling waar op dat moment hulp nodig is. Op die manier wordt de eerste, vaak levensreddende, hulp geboden. Wanneer de ambulance arriveert, nemen de medewerkers van de RAVU de hulpverlening over..

De EHBO-vereniging en de gemeente werken aan een dekkend netwerk van vrijwilligers die in geval van nood assistentie kunnen verlenen. Het zou mooi zijn als zich, verspreid over het dorp, een aantal vrijwilligers meldt dat overdag, ’s avonds en ’s nachts assistentie wil verlenen. Op 8 en 20 maart start EHBO-vereniging Renswoude een nieuwe cursus reanimatie/AED. Aanmelden kan via info@ehborenswoude.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids