Meander MC klimt weer in Ziekenhuis Top 100

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is sinds vorig jaar weer gestegen op de ranglijst van de AD Ziekenhuis Top 100. Nadat ze vier jaar geleden nog bovenaan deze lijst stond, is ze afgedaald naar plek 35 vorig jaar. Dit jaar staat het ziekenhuis echter weer op plek 15, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. Dit meldt het AD.

De grootste winst ten opzichte van vorig jaar haalt het ziekenhuis op de ouderenzorg. Zo is er dit jaar een goede controle op het risico van een delirium, zijn de resultaten van heupoperaties bij senioren goed en is de aandacht voor medicatieveiligheid voldoende. Bij dit laatste onderwerp hebben veel ziekenhuizen nog ruimte voor verbetering. Ziekenhuizen houden nog namelijk nog lang niet voor alle patiënten bij welke medicijnen zij gebruiken, wat het risico op complicaties door het gebruik van verschillende medicijnen vergroot.

Het Meander MC kan nog verder stijgen op de ranglijst als zij meer aandacht schenkt aan de bestrijding van pijn en borstkankerbehandeling. Er blijft namelijk bij relatief veel vrouwen nog restweefsel achter na een borstsparende operatie. Ook treden er bij het plaatsen van pacemakers nog relatief vaak complicaties op.

Het beste ziekenhuis van het land in 2016 is het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Het AD beroept zich bij het uitwerken van de ranglijst op gegevens van 2015 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland. De ziekenhuizen worden beoordeeld op bijna veertig verschillende aspecten.

Door: Redactie Nationale Zorggids