Meander start met nieuwe methode opsporen prostaatkanker

Vanaf vandaag start het Meander Medisch Centrum in Amersfoort met een nieuwe techniek om prostaatkanker in beeld te brengen. Door gebruik te maken van de licht radioactieve stof gallium kunnen prostaatkankercellen zeer precies worden gelokaliseerd. Dit meldt het AD.

Het is bij de behandeling van prostaatkanker belangrijk om te achterhalen of de tumor alleen in de prostaat zit, of ook daarbuiten. Het is voor het stellen van een diagnose belangrijk dat de arts precies weet waar de tumor zit en in welk stadium deze zich bevind. Om dit te ontdekken wordt vaak een MRI-scan gemaakt. Deze scan wordt steeds beter in het vinden van (agressieve) prostaatkanker. Door middel van een scan kunnen tevens meerdere gebieden als ‘verdacht’ worden aangemerkt.

In het Meander is het nu mogelijk om de beelden van de MRI-scan te combineren met en gallium-PSMA-scan. Deze (tracer-)stof hecht zich aan de tumor en maakt deze zichtbaar, zodat de arts meer zekerheid krijgt over de plaats en aard van de afwijking. Het Meander laat weten dat deze MRI-PSMA-combinatie uniek is in Nederland. Doordat de afname van weefsel dat nodig is voor een diagnose omlaag kan in de toekomst, zal de diagnose een stuk nauwkeuriger zijn en minder belastend voor de patiënt worden.

De stof gallium wordt bereid in de apotheek van het ziekenhuis zelf, door middel van een gallium-generator en andere apparatuur voor bereiding en kwaliteitscontrole. Om deze reden is het middel snel en goedkoop beschikbaar. De stof wordt via een infuus in de arm van een patiënt toegediend en is niet schadelijk voor de gezondheid. Tot slot zijn er ook geen bijwerkingen van bekend.

Door: Redactie Nationale Zorggids