Normal_blauwalg_2

Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de vijver bij de Van der Weijdenstraat in Soest blauwalg aangetroffen. De dunne drijflaag die op het water zit, blijkt giftig te zijn. De gemeente heeft daarom waarschuwingsbordjes bij de vijver geplaatst. Dat meldt de gemeente Soest.

Het Waterschap heeft een beluchtingapparaat geplaatst en de brandweer heeft vers water in de vijver gesproeid om extra zuurstof en beweging in het water te krijgen. Blauwalgen ontstaan namelijk in stilstaand water. Aangeraden wordt om contact met het water voorlopig te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Bij contact met het water kunnen mensen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe: http://www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.

Door: Redactie Nationale Zorggids