Ophef in Amersfoortse gemeenteraad om winsten in de zorg

Een fractie van Actief in de Amersfoortse gemeenteraad maakt zich zorgen over de winsten die gemaakt worden in de zorgsector. Met name de onduidelijkheid over de bestemming van deze winsten baart de fractie zorgen. Ze verwijzen in de schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders naar een onderzoek in opdracht van Omroep Gelderland. Dit meldt De Stad Amersfoort. 

De uitkomsten van dit onderzoek zijn volgens Actief ‘schokkend’. Het blijkt namelijk dat grote delen van de winsten die gemaakt worden verdwijnen in de zakken van bestuurders, directeuren en grootaandeelhouders. Daarmee wordt er minder geïnvesteerd in de zorg. Actief vind het schandalig dat winst in de zorg überhaupt mogelijk is, zeker wanneer degene die op zorg is aangewezen er altijd direct of indirect de dupe van wordt.

De fractie wil daarom van het college weten wat zij vinden over de grote winsten die gemaakt worden in de zorg en of deze afgekeurd moeten worden. Tevens wil Actief graag weten welke onderzochte bedrijven werken voor de gemeente Amersfoort en of het college bereid is om bedrijven te verplichten om hun resultaten openbaar te maken. Actief stelt dat het laten uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek niet duur is, aangezien inzage in de jaarverslagen voldoende is.

Een wethouder in Arnhem heeft al toegezegd dat hij een dergelijk onderzoek in zijn gemeente zal laten uitvoeren.

© Nationale Zorggids