Normal_taxus

De gemeente Soest doet ook dit jaar weer mee aan de actie ‘Vergroot de Hoop, Verklein Kanker’. In de snoeiperiode van 15 juni tot 31 augustus is de basisgrondstof voor chemotherapie (baccatine) aanwezig in de Taxus (taxus baccata). Deze stof kan uit het snoeisel van de taxus worden onttrokken om chemotherapieën te ontwikkelen. Dit meldt de gemeente Soest.

Alleen het eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde groen afkomstig is van hagen die jaarlijks worden gesnoeid. Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is helaas niet bruikbaar.

Het snoeisel kan in de gemeente Soest naar het Recyclingstation De Schans aan de Schans 16 of naar het Recyclingstation Seysterberg aan de Zandbergenlaan 2.

De inzameling is een initiatief van Stichting Vergroot de Hoop. De stichting is in 2015 gestart met de inzameling van taxussnoeisel. Vorig jaar waren er in de derde week van juli in heel Nederland 425 bakken met de jonge Taxusscheuten opgehaald. Dat zijn er in dezelfde periode dit jaar al 940. Als het zo doorgaat, wordt de opbrengt van vorig jaar verdubbeld (2600 chemotherapieën). Meer informatie op: www.vergrootdehoop.nl

Door: Redactie Nationale Zorggids