St. Antonius Ziekenhuis wil prostaatkankeroperaties elders concentreren

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat samen met acht andere ziekenhuizen haar prostaatkankeroperaties concentreren in Rotterdam en Nijmegen. Uit een Duits onderzoek blijkt dat het concentreren van dergelijke operaties ervoor zorgt dat het aantal complicaties omlaag gaat. Tevens zouden er dan dure en ingewikkelde robots kunnen worden aangeschaft. Dit meldt RTV Utrecht.

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam juicht het initiatief toe. Ze geeft als kanttekening mee dat operaties gekoppeld moeten worden aan bestralingsmogelijkheden. Het ziekenhuis in Amsterdam is gespecialiseerd in kankerzorg en wil als derde ziekenhuis in Nederland optreden als plek waar prostaatkankeroperaties worden uitgevoerd.

De negen aangesloten ziekenhuizen die het plan hebben bedacht hopen dat meer ziekenhuizen zich aan zullen sluiten en patiënten gaan doorsturen. Verzekeraars en patiëntenorganisaties zijn heel blij met de huidige ontwikkelingen. Het UMC Utrecht heeft zich nog niet aangesloten bij de coalitie.

© Nationale Zorggids