Normal_dementie__vrouw__afhankelijk__oud

In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Door toenemende vergrijzing neemt dit aantal de komende decennia flink toe. Organisaties uit Baarn en Soest werken samen om een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren te realiseren. Samen vragen ze in de week van 17 tot en met 23 september meer aandacht voor de impact van deze ziekte voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Dat meldt de gemeente Baarn.

Zondag 17 september wordt in Artishock in Soest de aangrijpende film Still Alice vertoond. Op vrijdag 22 september wordt deze film ook vertoond in het Baarnse Theater De Speeldoos. De film gaat over een Alice, een vrouw van pas 50 jaar die haar leven goed voor elkaar heeft. Maar langzamerhand raakt zij de grip op haar geordende leven kwijt. Al snel blijkt dat zij Alzheimer heeft. De wereld die ze kende wordt steeds kleiner. Alice moet haar leven en haar relaties opnieuw leren vormgeven. De eerste honderd kaarten zijn gratis, zowel in Baarn als Soest.

Dinsdag 19 september wordt er gesproken over de dementievriendelijke samenleving. Tussen 9.00 en 12.00 uur zijn Mantelzorgconsulent en de Ouderenadviseur aanwezig op de markt. Ook in De Leuning wordt er bij koffie tijdens de markt van 10.00 tot 12.00 uur aandacht aan de dementievriendelijke samenleving besteed.

Woensdag 20 september is er een sponsordiner ‘Vergeten Groenten’ in restaurant De Soester Duinen. Voor 35 euro per persoon genieten gasten van het diner met een benefietoptreden van het koor Dijksound. Van elke couvert wordt 2,50 euro geschonken aan Alzheimer Nederland.

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag, op deze dag wordt zowel in Soest als in Baarn het certificaat Dementievriendelijk uitgereikt, als teken dat gemeentelijke medewerkers burgercontact de training Goed omgaan met Dementie hebben gevolgd.

Gedurende de hele week staat er in de Baarnse bibliotheek in de Hoofdstraat een thematafel met boeken over dementie. Meer informatie over tijdstip, locaties en aanmelding is te vinden in de activiteitenkalender onder dit bericht. Ook is de activiteitenkalender gratis af te halen op verschillende openbare plekken, zoals de Bibliotheek  aan de Hoofdstraat, bij de Leuning aan de Oranjestraat en bij het gemeentehuis in Baarn. Voor vragen of meer informatie over dementie in het algemeen kan de website www.ketenzorgdementiebaarn-soest.nl geraadpleegd worden. Ook kan contact opgenomen worden met de Casemanagers Dementie via telefoonnummer 06-51472318.

Door: Redactie Nationale Zorggids