Betere ondersteuning voor mantelzorgers Utrechtse Heuvelrug

Het college van Utrechtse Heuvelrug heeft een nieuw Actieplan Mantelzorgondersteuning 2017-2018 vastgesteld. Met het Actieplan Mantelzorgondersteuning 2017-2018 wordt invulling gegeven aan de motie van de gemeenteraad om binnen het huidige beschikbare budget een voorstel te doen en met een nieuw actieplan te komen. Dit meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Een groot aantal mantelzorgers in de gemeente, consulenten van de Sociale Dorpsteams, sociaal makelaars en een aantal zorg- en welzijnsaanbieders die mantelzorgers ondersteunen, zijn de afgelopen maanden betrokken geweest bij de totstandkoming van het plan. Wethouder Hans Nijhof, wethouder sociaal domein: “We hebben vooral ook gezien en gehoord met welke toewijding mantelzorgers hun taak uitvoeren en dat ze dat in de regel ook willen blijven doen. Ik heb daar veel waardering voor. Soms echter slaat de balans tussen draagkracht en draaglast door in de richting van draaglast en daar moeten we als gemeente bijspringen.”

Op basis van onderzoek en vooral tijdens gesprekken kwam de gemeente tot de conclusie dat mantelzorgondersteuning een mooie uiting is van Eigen Kracht, mits Draagkracht en Draaglast met elkaar in balans zijn. De mantelzorgers hebben aangegeven dat voor hen de volgende vier zaken van belang zijn bij de ondersteuning.

  • respijtzorg (bijv. kortdurende opvang in een zorginstelling om de mantelzorger te ontlasten)

  • praktische ondersteuning bij regeltaken

  • ondersteuning bij de combinatie Mantelzorg en Werk

  • regelarme ondersteuning

    Deze vier zaken vormen de kern van het Actieplan Mantelzorgondersteuning Utrechtse Heuvelrug 2017-2018. Het zijn de actiepunten voor de komende twee jaar. Hans Nijhof: “Ik ben heel blij met het nieuwe Actieplan. Alle acties zijn er op gericht om mantelzorgers nog beter te ondersteunen en overbelasting te voorkomen. Ik hoop dat de acties uit het plan er toe bijdragen dat mantelzorgers de zorg voor hun naaste langer vol kunnen houden."

    Door: Redactie Nationale Zorggids