Centraalzorg heeft al weken patientenstop

Thuiszorgorganisatie Centraalzorg uit Leusden heeft noodgedwongen een patiëntenstop ingesteld. De vraag naar thuiszorg is onverwacht hoog en de organisatie is niet in staat voldoende extra personeel te vinden. Ook andere thuiszorgorganisaties kampen met deze problemen, aldus branchevereniging Actiz. Dit meldt het AD.

Al twee weken is Centraalzorg gestopt met het aannemen van nieuwe cliënten. Het aantal aanvragen loopt echter op van één a twee per week, naar zo’n tien per week. “Ons rest niet anders dan nieuwe cliënten door te verwijzen naar andere thuiszorgorganisaties. We proberen personeel te werven, maar op sollicitaties krijgen we geen geschikte reacties'', zegt teamleider André van der Veen. 

Actiz herkent de krapte waar de thuiszorgorganisatie vooral in de Randstand mee te maken hebben. Woordvoerder Bernadet Naber geeft aan nog niet op de hoogte te zijn van cliëntenstops. Wel laat ze weten op de hoogte te zijn van de afname van de vrije keuze voor een instelling. De branchevereniging ziet dat zorginstellingen vaker naar elkaar doorverwijzen, maar uiteindelijk is er wel ergens plek.

In Amersfoort en Baarn kunnen nieuwe cliënten nog redelijk goed terecht en in Soest is er sprake van een wisselende wachtlijst. Ook voor de zomer hadden zorgorganisaties in verband met ontoereikende budgetten al moeite om nieuwe cliënten aan te nemen. Zorgverzekeraars sprongen toen in de bres door extra geld te geven.

Actiz signaleert een maatschapppelijk probleem. “Cliënten blijven langer thuis wonen, waardoor de zorg complexer wordt. Tegelijkertijd zijn er te weinig verzorgenden en verpleegkundigen beschikbaar. Helaas is het imago van het vak verslechterd. Vooral als het gaat om ouderenzorg.”

Door: Redactie Nationale Zorggids