Logo_woonwijs_nieuwegein

De gemeenteraad van Nieuwegein is hard aan het werk met het programma Woonwijs. Hierin staan concrete maatregelen voor langer zelfstandig wonen voor ouderen. Het programma is tot stand gekomen op basis van gesprekken met aanbieders van wonen en zorg en oudere inwoners van Nieuwegein. Dat meldt de gemeente Nieuwegein.

Er wordt gewerkt aan het terugdringen van het tekort aan geschikte appartementen, er worden nieuwe woningen met vormen van zorg ontwikkeld en mensen kunnen zich laten begeleiden door een verhuisadviseur. Daarnaast bevat Woonwijs een ontwikkelprogramma om zelfstandig wonen mogelijk te maken voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychiatrische beperking.  Ook mensen die door problemen of een gebeurtenis in hun leven in de knel komen en daardoor dakloos dreigen te raken moeten gebruik kunnen maken van dat programma. Om dat te kunnen uitvoeren is echter nog meer inzicht nodig in vraag en aanbod. Tevens zijn er ideeën, dialogen en initiatieven nodig die samen de bouwstenen vormen voor het programma. Samen met de andere Lekstroomgemeenten doet de gemeente Nieuwegein momenteel onderzoek naar die vraag en aanbod.

Voor het ontwikkelen van de bouwstenen zijn in oktober vier interactieve themabijeenkomsten gehouden waarin een maatschappelijk vraagstuk centraal staat. In korte tijd werd hierbij toegewerkt naar concrete oplossingen in de sfeer van wonen, zorg of ondersteuning. Deze maand volgt een werkconferentie waarbij de resultaten van de themabijeenkomsten worden besproken. Een verslag van die werkconferentie is eind november te lezen op de gemeentepagina en op www.nieuwegein.nl.  De moeten in januari klaar zijn. Daarna worden de pilots gestart en bekijkt de gemeente of ze bruikbaar zijn om breder ingezet te kunnen worden.   

Door: Redactie Nationale Zorggids