Normal_gezondheid_1

Begin september viel bij 3900 inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een uitnodiging van de GGD op de mat om mee te doen aan een gezondheidsonderzoek. Inmiddels zijn al een flink aantal vragenlijsten ingevuld en teruggestuurd. Om betrouwbare resultaten te kunnen krijgen, zoekt de gemeente nog meer deelnemers die de vragen willen beantwoorden. Dat meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Mensen die de uitnodiging hebben ontvangen en de vragenlijst hebben ingevuld worden door de gemeente hartelijk bedankt voor hun inzet. Daarnaast vraagt de gemeente mensen die de lijst nog niet hebben ingevuld om dit alsnog te doen. Volgens wethouder Hans Nijhof is elke deelname belangrijk.

De vragenlijst bevat vragen over bewegen, contacten in de buurt of over hoe mensen zich voelen. Aan de hand van de resultaten maakt de gemeente vervolgens plannen om de leefbaarheid van Utrechtse Heuvelrug te verbeteren. Zo worden er bijvoorbeeld initiatieven van inwoners ondersteund. Daarbij kan gedacht worden aan het tot stand brengen van een netwerk van AED’s (Automatische Externe Defibrillator), Maatje Mobiel of de Dorpssoep in Leersum. Daarnaast worden activiteiten op maat ingezet om de gezondheid van inwoners te verbeteren. “De gemeente wil dat iedereen zo lang mogelijk gezond blijft en zo goed mogelijk mee kan doen”, aldus de wethouder.

Mensen die de digitale vragenlijst hebben ingevuld, kunnen na afloop van het onderzoek een persoonlijk leefstijlprofiel bekijken. In dat profiel worden op basis van de gegeven antwoorden tips gegeven voor een gezonde leefstijl. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe betrouwbaarder de uitkomsten van het onderzoek. Met de resultaten van dit onderzoek kan de gemeente activiteiten opzetten om de gezondheid van de inwoners en de leefbaarheid van Utrechtse Heuvelrug te vergroten.

Inwoners die geen uitnodiging hebben ontvangen, maar wel graag willen deelnemen aan de onderzoeken van de GGD, kunnen zich melden bij het burgerpanel van de gemeente. Vier keer per jaar wordt er dan via internet een vragenlijst opgestuurd. Hierin staan vragen over gezondheid en mensen kunnen hun mening geven over het beleid en de zorg in de gemeente. Aanmelden kan via: www.ggdru.nl/panel. Meer informatie over de gezondheidsmonitor is daarnaast te vinden op www.ggdru.nl/gezondheidsmonitor.

Door: Redactie Nationale Zorggids