Normal_vitaal

Inwoners van Baarn in de leeftijd van 60 tot 80 jaar kunnen binnenkort ervaren hoe gezond en gezellig het is om samen in beweging te zijn. De programma’s Sociaal Vitaal en Groninger Actief Leven Model (GALM) bieden deelnemers de mogelijkheid om op verantwoorde wijze mee te doen aan beweegactiviteiten. Dat meldt de gemeente Baarn.

In december gaan verschillende groepen met beweegactiviteiten van start. Als voorbereiding hierop kunnen ouderen van 70 en 80 jaar op zaterdag 19 november een fitheidtest doen in het gebouw van basisschool De Uitkijck aan de Margrietstraat. Senioren in de leeftijdscategorie 60-70 jaar kunnen de test doen op zaterdag 26 november in Sportcentrum de Trits. De fitheidtesten worden verzorgd door stichting Sport Bewegen Senioren Baarn (SBSB).

Sociaal Vitaal is gericht op 70- en 80-jarigen, waar GALM zich richt op senioren van 60 en 70 jaar. Beide programma’s zijn een samenwerking tussen de SBSB, de gemeente Baarn, Stichting Welzijn Baarn en de Rijksuniversiteit Groningen. Ze brengen senioren bij elkaar om samen te werken aan hun fitheid, gezondheid en sociale contacten. Bij de bijeenkomsten is deskundige begeleiding aanwezig. Binnen het programma Sociaal Vitaal wordt ook voorlichting over de gezondheid aangeboden net als extra trainingen voor bijvoorbeeld weerbaarheid.

Uitnodigingen voor deelname aan Sociaal Vitaal en GALM worden komende week verstuurd. Alleen senioren in het oostelijk deel van Baarn ontvangen deze brief. Iedere twee jaar wordt de brief namelijk in een ander deel van Baarn verspreid. Senioren in de leeftijdscategorie 70 tot 80 jaar die de brief hebben ontvangen, krijgen daarnaast bezoek van vrijwilligers van de SBSB. Zij vertellen meer over Sociaal Vitaal en bieden senioren gelijk de mogelijkheid om zich (samen met een vriend of vriendin) op te geven. Dit gebeurt in de week van 24 tot en met 31 oktober. Wie geen behoefte heeft aan het bezoek kan dat doorgeven via de antwoordkaart die bij de brief zit.

Mensen die geen brief hebben ontvangen maar wel willen deelnemen aan Sociaal Vitaal, kunnen contact opnemen met Joke Roodzant van Stichting Welzijn Baarn. Zij is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer (035) 5418600. Mailen kan ook via joke.roodzant@welzijnbaarn.nl. Meer informatie over GALM kan worden verkregen bij Pieter Brandjes, medewerker beleidsontwikkeling sociaal domein, via telefoonnummer (035) 5481791 of per e-mail via pieter.brandjes@baarn.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids