Normal_handen_schudden

De keuze van de gemeente om naast opdrachtgever, ook samenwerkingspartner te zijn van de buurtteams en aanvullende zorgpartijen, is één van de belangrijkste succesfactoren in het nieuwe Utrechtse model voor zorg en ondersteuning. Dat positieve oordeel komt naar voren uit het eindrapport van een onafhankelijke visitatiecommissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Hans Simons. Dat meldt de gemeente Utrecht.

De gemeente heeft sinds 1 januari vorig jaar nieuwe taken gekregen op het gebied van zorg en ondersteuning aan jongeren en volwassenen (Jeugdwet en Wmo). Sindsdien gaan inwoners hiervoor in eerste instantie naar een van de achttien buurtteams die verdeeld zijn over de stad en over brede expertise beschikken. Dit model is ontwikkeld in samenspraak tussen gemeente, buurtteamorganisaties, zorginstellingen en cliënten.

De onderzoekers van de visitatie constateren dat alle betrokkenen, waaronder de bewoners, enthousiast zijn over de ondersteuning van het buurtteam. Tegelijkertijd constateert de commissie dat er nog verbeteringen mogelijk zijn. Zo moeten er voor de ‘sociale basis’ van onderwijs, welzijn, sport, cultuur en gezondheid duidelijkere afspraken komen over wie wat doet en hoe er wordt samengewerkt. De gemeente wil daarnaast buurtteams meer mogelijkheden geven om kwetsbare huishoudens goed en snel te ondersteunen.

Utrecht gaat daarom experimenteren met een nieuwe manier van werken die vooral sneller, duidelijker en flexibeler moet zijn. Hierbij moet bijvoorbeeld anders worden omgegaan met schulden. Daarnaast moet het toekennen van voorzieningen vereenvoudigd en versneld worden. Ook fouten van instanties moeten sneller hersteld worden en tot slot moet er flexibeler worden omgegaan met situaties op het grensvlak tussen meerdere wetten en regelingen.

Het experiment is onderdeel van de ‘City Deal Inclusieve Stad’ en geldt in één wijk per stad, zodat goed duidelijk wordt wat het effect is als buurtteams meer handelingsruimte krijgen. Vandaag is hierover de publicatie ‘Doen wat nodig is’ gepresenteerd op een landelijke bijeenkomst van deze deal.

Door: Redactie Nationale Zorggids