Verpleeghuis stopt met kleine woongroepen

Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort gaat zijn kleinschalige woongroepen alweer opheffen. Het is in een jaar tijd niet gelukt om binnen het budget voldoende personeel in te zetten. Familieleden en mantelzorgers zijn hier anderhalve week geleden van op de hoogte gesteld. Hen is gemeld dat de drie groepen van acht personen worden heringedeeld in twee groepen van twaalf, wat gevolgen zal hebben voor de huisgenoten en leefomgeving van enkele (dementerende) ouderen. Dit meldt het AD.

Deze schaalvergroting komt een jaar na de verbouwing van het Elisabeth Gasthuis. Beweging 3.0, waar het Elisabeth onder valt, merkt dat het personeel het aantal zorguren niet kan opbrengen en dat enkele medewerkers zich soms eenzaam voelen. Volgens Beweging 3.0 waren deze problemen niet te voorzien, omdat er veel tijd zit tussen de plannen van de verbouwing en de inhuizing. Daarnaast is er veel verandert in de wet- en regelgeving. De zorginstelling benadrukt dat er onder de oude wetgeving namelijk genoeg financiering was voor meer medewerkers voor een groep. Met de schaalvergroting denkt de zorginstelling de ontoereikende personeelsbezetting op te lossen.

In de praktijk zal het betekenen dat twaalf bewoners leven in een woonkamer en keuken bedoeld voor acht personen. Ze hebben wel ieder hun eigen slaapkamer en niet alle bewoners zullen tegelijk ontbijten of gebruik maken van de woonkamer, zo laat de organisatie weten. De medewerkers zullen bepalen welke ouderen bij elkaar in een groep worden geplaatst.

Voor de familie komt het opheffen van de kleinschalige woongroepen uit het niets. Mantelzorger Bea Westdijk is ontstemd dat familie niet is betrokken bij de plannen. ,,Familie kiest bewust voor zo'n kleine leefgroep en binnen een paar maanden wordt het overboord gegooid. Noem het gerust mismanagement.'' Haar e-mail met kritische vragen aan de instelling bleef evenwel onbeantwoord.

Door: Redactie Nationale Zorggids