Logo_austerlitz

Zorgcorporatie Austerlitz Zorgt krijgt er door geldproblemen voorlopig geen nieuwe cliënten bij. Zorginstelling Warande uit Zeist, waar Austerlitz onderaannemer is, heeft een tekort aan geld voor de thuiszorg, omdat verzekeraar Zilveren Kruis het budget niet verhoogt. Dat meldt De Nieuwsbode Zeist.

Inwoners uit Austerlitz richtten een paar jaar geleden zelf een dorpsteam op, met als doel de zorg dicht bij de mensen te houden. Een derde van de inwoners maakt deel uit van het team. Er is een dorpsondersteuner die het eerste aanspreekpunt is voor vragen over bijvoorbeeld Wmo. Daarnaast regelt een zorgcoördinator zaken over de zorg. Omdat zorgverzekeraars geen contract met het speciale dorpsteam kunnen afsluiten, is Austerlitz Zorgt onderaannemer van Warande. Omdat deze instelling nu een tekort aan geld heeft, zijn de gevolgen ook voor Austerlitz merkbaar.

De vraag naar thuiszorg is het afgelopen jaar sterk toegenomen, doordat meer mensen thuis moeten blijven wonen. Helaas hebben zorgverzekeraars en aanbieders van thuiszorg daar geen goede budgetafspraken over gemaakt. Dat concludeert secretaris Jan Smelik van Austerlitz Zorgt. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vindt echter dat er genoeg thuiszorgorganisaties zijn die niet te maken hebben met een tekort aan geld. Om die reden wil de verzekeraar het budget voor de thuiszorg voor Austerlitz niet verhogen. Op een brandbrief die het team twee maanden geleden naar Zilveren Kruis stuurde, is nog steeds niet gereageerd. Volgens Smelik hebben zij geen goed beeld van de negatieve gevolgen. 

Door de geldproblemen dreigen de cliënten uit Austerlitz andere thuiszorg te moeten zoeken, want hun vertrouwde zorg raken ze kwijt. Dat is het tegenovergestelde van waar Austerlitz Zorgt voor staat. Volgens Smelink gaat de kwaliteit van de zorg flink achteruit als verschillende thuiszorgorganisaties zich moeten buigen over de cliënten in het dorp. De enige oplossing is om de vertrouwde zorg van Austerlitz Zorgt gewoon te behouden, maar dat betekent dat daar nauwelijks geld voor beschikbaar is. Toch zal dit plan waarschijnlijk wel worden uitgevoerd, omdat goede zorg voor cliënten niet in gevaar mag komen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids