Te weinig hulp bij zorgvraag Soest

Zo’n tachtig procent van de mensen in Soest die zorgbehoevend is, krijgt niet de zorg die ze nodig hebben. Zij kunnen tijdens een keukentafelgesprek zelfstandig niet goed genoeg uitleggen welke zorg ze nodig hebben, waardoor ze die zorg mislopen. Dit percentage is opvallend hoger dan in andere regiogemeenten. Dit meldt het AD.

Wethouder Marcel Adriani (D66) van Soest gaat om die reden proberen om een professional bij zo’n zevenhonderd keukentafelgesprekken te krijgen. Hij vindt het namelijk belangrijk dat het duidelijk wordt wat iemand nodig heeft en om daarnaast te achterhalen wat iemand zoal kan met de ondersteuning van zijn of haar netwerk. Een ambtenaar heeft niet dezelfde kennis als iemand uit de zorg om te ontdekken wat een hulpbehoevende die moeilijk uit zijn woorden komt precies nodig heeft.

In Amersfoort worden cliënten altijd sterk aangeraden om een familielid of kennis uit te nodigen voor het gesprek waarbij de zorgbehoefte vastgesteld wordt. Daarnaast worden ze geïnformeerd over de mogelijkheid om iemand van welzijnsorganisaties zoals MEE of Stadsring 51 het gesprek bij te laten wonen. Daarnaast worden in Leusden keukentafelgesprekken standaard gevoerd door professionals van welzijnsorganisatie Larikslaan2.

De gemeente Nijkerk heeft geconstateerd dat er in haar gemeente, net als in Soest, niet standaard mensen uit de zorg of van welzijnsorganisaties aanwezig zijn bij het keukentafelgesprek. Woordvoerder John Douglas meldt dat “cliënten worden geïnformeerd over de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij een keukentafelgesprek, maar dat er nog wel verbeterpunten zijn”. Bij de invoering van de keukentafelgesprekken was landelijk al forse kritiek op deze manier van informatie-inwinning.

Door: Redactie Nationale Zorggids