Logo_alzheimernederland

De gemeente Utrechtse Heuvelrug mag zich als eerste gemeente in Nederland 'dementievriendelijk' noemen. Alzheimer Nederland testte de gemeente in het geheim op verschillende vaardigheden en concludeerde dat die prima in orde zijn om het predicaat te ontvangen. Dat meldt RTV Utrecht.

Tijdens de test die Alzheimer Nederland uitvoerde werden agenten, medewerkers en boa’s van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevolgd om te kijken hoe zij een gesprek met dementerende mensen voeren. Oogcontact maken, het herhalen van de boodschap en spreken in korte zinnen waren de belangrijkste vaardigheden die getest werden. Bovendien werd het samenwerken van verschillende partijen in de gemeente om de dementievriendelijkheid te vergroten als extra pluspunt bestempeld. 

Alzheimer Nederland beschouwt de gemeente Utrechtse Heuvelrug als voorbeeld. Niet alleen om bovengenoemde punten, maar ook om het grote aantal inwoners met dementie. Verwacht wordt dat de gemeente over twintig jaar meer dan twee keer zo veel dementerenden telt. Een toename van dat aantal geldt ook voor de rest van Nederland. Daarom wil  Alzheimer Nederland dat alle gemeenten op termijn een training krijgen om net zo dementievriendelijk te worden als de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Door: Redactie Nationale Zorggids