Normal_154725085-306541

Maakt u zich zorgen om iemand? Iemand die zichzelf en/of zijn woning verwaarloost bijvoorbeeld? Iemand die eenzaam is? Of heeft u misschien een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling? U kunt met dit soort zorgen terecht bij het Sociaal Team of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De medewerkers gaan vertrouwelijk om met wat u vertelt en kijken wat zij voor u en/of de persoon in kwestie kunnen betekenen.

Medewerkers van het Sociaal Team en het Centrum voor Jeugd en Gezin horen nog regelmatig dat mensen enige schroom voelen om dit soort zorgen door te geven. Gerdy van Leijenhorst, coördinator Sociaal Team: “Dat is absoluut niet nodig. Je zorgen doorgeven is juist een blijk van betrokkenheid. Bovendien wordt de naam van de persoon die de zorg doorgeeft niet gedeeld als daar geen toestemming voor is gegeven. In veel gevallen blijkt dat na een zorguiting een persoon of een gezin goed geholpen kan worden. Het afgeven van zo’n signaal kan dus juist heel positief uitpakken.”
 
Voorbeelden
Enkele voorbeelden van geslaagde hulpverlening nadat iemand zijn/haar zorgen heeft geuit:
 
Mevrouw komt niet meer buiten
Buren maken zich zorgen om een mevrouw die veel katten heeft en vrijwel niet meer buiten komt. Er is stankoverlast en een vermoeden van vervuiling. Mevrouw doet niet open als er aangebeld wordt. Iemand van het Sociaal Team legt contact en het lukt na verloop van tijd om binnen te komen. Mevrouw blijkt in toenemende mate gezondheidsklach¬ten te hebben. Er wordt een plan gemaakt waarbij een familielid vaker langskomt, de gezondheidsklachten worden behandeld en huishoudelijke hulp wordt ingezet.
 
Beginnende dementie?
Een kennis van een mevrouw geeft door dat hij vermoedt dat ze licht dementerend is. Hij heeft dit nog niet met mevrouw kunnen/durven bespreken. Een medewerker van het Sociaal Team en de kennis gaan samen met mevrouw in gesprek over de zorg die er is. De huisarts wordt betrokken en er komt een ondersteuningsplan waarbij er op vaste momenten contact is met familie en kennissen en waarbij mevrouw drie keer per week een activiteit heeft in het nabijgelegen verzorgingshuis.
 
Zorgen om een gezin
Een mevrouw maakt zich zorgen om het gezin van haar broer. Het CJG gaat met mevrouw en het gezin van haar broer in gesprek. Na het gesprek wordt hulpverlening vanuit het CJG ingezet. De drempel om hulp te vragen bleek voor het gezin best hoog te zijn. Doordat de vrouw haar zorgen uitte, heeft haar broer en zijn vrouw (h)erkenning gekregen dat zij in een lastige situatie zitten. Zij kunnen nu hulp accepteren.
 
Uw zorgen doorgeven
U kunt op verschillende manieren contact opnemen om uw zorgen door te geven.
 
Sociaal Team
Telefoon: 14 030, e-mail: zeist@zeist.nl
Online: via het meldingsformulier.
Wijkspreekuren: voor al uw vragen over leefbaarheid, veiligheid, zorg, ondersteuning en het opvoeden en opgroeien van uw kind.
 
  • Centrum: woensdag, 13.00 - 14.00 uur, Bergweg 1.
  • Den Dolder e.o.: donderdag, 14.30 - 16.30 uur, Schroeder van der Kolklaan 1 (Brede School De Schilden).
  • Noord: woensdag, 10.00 - 11.00 uur, Johan van Oldenbarneveltlaan 103 (Wijkservicepunt). Donderdag, 14.30 - 15.30 uur, Laan van Vollenhove 1457 (Brede School Op Dreef).
  • Oost: woensdag, 9.30 - 10.30 uur, Hoog Kanje 186 (Binnenbos).
  • West: donderdag, 14.00 - 15.00 uur, De Clomp 1904 (De Koppeling).
 
Centrum voor Jeugd en Gezin
Telefoon: 030 820 02 27, e-mail: info@cjgzeist.nl
Wijkspreekuur: zie onder sociaal team
Inlooppunt: De Koppeling, De Clomp 1904 (dagelijks, 9.00 - 17.00 uur)
 
Dringende melding huiselijk geweld of kindermishandeling doorgeven
Wilt u een dringende melding doorgeven op het gebied van huiselijk geweld of kindermishandeling? Het advies- en meldpunt Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0800 2000. U kunt ook anoniem een melding doorgeven. Bel bij direct gevaar de politie via 112.