Normal_woman-453014_960_720

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is getest als eerste dementievriendelijke gemeente van Nederland. Alzheimer Nederland, regio Zeist en omstreken, maakte dat deze week bekend. Dat meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De afgelopen maanden hebben eigen medewerkers na een training van Alzheimer Nederland hun collega’s, de burgemeester en wethouders geleerd hoe je iemand met dementie herkent en hoe je vervolgens moet handelen. Ook de wijkagenten van de gemeente waren hierbij betrokken. Verwacht wordt dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2040 meer dan 2500 dementiepatiënten telt.

Om dementievriendelijk te worden, hebben zogenaamde ‘dementerende’ mystery guests van Alzheimer Nederland de gemeente de afgelopen periode veelvuldig getest, zowel fysiek als telefonisch. Volgens wethouder Hans Nijhof werd het geleerde prima in praktijk gebracht: “De dementerende werd gerustgesteld, in korte zinnen toegesproken, er werd één vraag tegelijk gesteld en gecheckt of de ander begreep wat er bedoeld werd”. Ook werkt de gemeente Utrechtse Heuvelrug  al geruime tijd samen met verschillende partijen, zoals de lokale Albert Heijn in Doorn.

Dat sommige medewerkers ook in de privésfeer met dementie te maken hebben is aan de ene kant confronterend, maar ook goed om met elkaar te kunnen delen, zegt burgemeester Frits Naafs. Doordat ook de politie betrokken is, kan de gemeente dementerende inwoners nog beter van dienst zijn in de toekomst, concludeert hij. Op woensdag 24 augustus is de officiële uitreiking van het predicaat door staatssecretaris Martin van Rijn. Het certificaat wordt uitgereikt door Fenny Wiss van Alzheimer Nederland, regio Zeist en omstreken.

Door: Redactie Nationale Zorggids