Normal_normal_mantelzorg_mantelzorger_ouderen_vgz_youtube_still

Ongeveer vijftien partners in de zorg- en welzijnswereld gaan meer samenwerken om de mantelzorger te ondersteunen. De gemeente en haar partners zien het als hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. De mantelzorger staat centraal. Dat meldt de gemeente Soest.

De ondersteuning van mantelzorgers is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente én (zorg)professionals. Het gaat niet alleen om hoe een mantelzorger ingezet wordt, maar ook om wat de mantelzorger zelf nodig heeft om de zorg vol te houden. Gemeente én professionele (zorg)aanbieders hebben nu een gezamenlijke agenda voor de toekomst waaraan men zich committeert. Samen vormen ze een netwerk van gelijkwaardige partners. Het resultaat daarvan is vastgelegd in een convenant.

Wethouder Marcel Adriani: ”Het is enorm belangrijk om goed te zorgen voor onze mantelzorgers. Het gaat nu met de grootste groep aardig goed. Maar als we hen niet ondersteunen, is dat snel anders. Daarom ben ik erg blij met de intensivering van de huidige samenwerking. We helpen als netwerk mantelzorgers met bijvoorbeeld praktische hulp, emotionele ondersteuning en advies, maar ook met waardering en erkenning. Dat is hard nodig en dat hebben we nu samen goed geregeld.”

Op 22 juni is de feestelijke ondertekening van dit convenant. De ondertekenaars zijn diverse zorg- en welzijnsorganisaties en het Steunpunt Mantelzorg Soest van de gemeente Soest. Het doel is een meer toekomstbestendige structuur aan mantelzorgondersteuning in te richten. Bij dit alles is de ondersteuningsbehoefte van de mantelzorger voor de partners leidend. En daarbij niet praten over maar praten met mantelzorgers. Over wat zij zeggen nodig te hebben. De deelname aan het netwerk was tot nu toe vrijblijvend. In dit convenant zijn nu afspraken vastgelegd wie op welke manier een bijdrage levert aan de gezamenlijke ondersteuning van mantelzorgers in de gemeente Soest.

Door: Redactie Nationale Zorggids