Normal_mishandeling_kind_knuffel

Met de komst van de nieuwe jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor bijna alle vormen van jeugdhulp. Doel van de nieuwe wet is de jeugdhulp voor onze kinderen en gezinnen preventiever, dichterbij en effectiever organiseren. Inmiddels zijn de gemeenten 2,5 jaar op weg met de jeugdwet. Er is in deze periode veel bereikt, maar er zijn ook zorgelijke berichten over wachttijden en een toename van vragen. Dat meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Onze jeugd is belangrijk. Zij zijn de toekomst. Gelukkig gaat het met de meeste van onze jeugdigen goed. Nederland en specifiek Utrechtse Heuvelrug is voor veel kinderen een fijne plek om op te groeien. Als het echter niet allemaal lukt, heeft de gemeente de taak om kinderen en hun ouders passende hulp te bieden. De gemeente wil deze hulp preventiever, dichterbij en effectiever organiseren. Kernbegrippen daarbij zijn eengezinsplan, hulp op maat, vertrouwen in de professional, preventie, normaliseren en, “zo thuis- en gezinsmogelijk”. Dus liever pleegzorg dan een instelling als het kan en liever hulp in de wijk dan ver weg.

Inmiddels is de gemeente hier ruim 2,5 jaar volop mee bezig. Er is in die periode veel bereikt en aangepakt. Zo zijn er Sociale Dorpsteams ingericht met professionals die de ruimte krijgen om dat te doen wat nodig is. De Dorpsteams werken samen met huisartsen, scholen, de jeugdgezond­heidszorg, de jeugdbescherming en vrijwilligers om de hulp aan gezinnen goed af te stemmen. Ook werkt de gemeente nauw samen in de regio Zuidoost Utrecht en met de andere Utrechtse regio’s om de specialistische jeugdhulp te vernieuwen én in stand te houden waar nodig. We kopen samen met de regio jeugdhulp zó in dat de keuzevrijheid van onze inwoners optimaal is en we stimuleren tal van nieuwe projecten.

Desalniettemin bereiken ons berichten dat nog niet alles goed gaat. Landelijk zien we berichten over wachttijden, budgettekorten en over een toename van de vraag naar jeugdhulp en ook in Utrechtse Heuvelrug zelf krijgen we deze signalen. Op basis van de eerste ervaringen en steeds meer inzicht in cijfers, is de wet daarom inmiddels vertaald naar meer concrete opgaves. Opgaves voor de gemeente, de regio en op bovenregionaal niveau. Opgaves op lokaal niveau zijn bijvoorbeeld het inrichten van goede basishulp, voldoende expertise in de teams en inzetten op preventie. Op regionaal niveau adviseert het Rijk dat gemeenten goed samenwerken en kennis delen en op bovenregionaal niveau dienen we er voor te zorgen dat ook zeer specialistische zorg voor handen blijft.

Concreet zet de gemeente bijvoorbeeld in op meer schoolconsulenten, een plek voor thuiszitters, een nauwere samenwerking met huisartsen, een project met de kinderopvang, extra begeleiding voor jongeren die 18 jaar worden en nog hulp nodig hebben en meer nieuwe zorgvormen dichtbij. Kortom, het college zet stevig in om de jeugdhulp voor ál onze kinderen en gezinnen daadwerkelijk preventief, dichtbij en effectief te organiseren.

Door: Redactie Nationale Zorggids