Normal_opvoeden

Steeds meer Nederlandse gezinnen maken gebruik van Home-Start, de organisatie die ondersteuning, praktische hulp en vriendschap biedt aan ouders met ten minste één kind tot zeven jaar. Dat geldt ook voor de gemeente Vianen. Om alle gezinnen tegemoet te komen is de gemeente op zoek naar meer vrijwilligers. Dat meldt de gemeente Vianen.

Soms hebben gezinnen meer dan anders behoefte aan een luisterend oor of een helpende hand. Dit zal vaker het geval zijn wanneer gezinnen minder kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. Home-Start ondersteunt deze gezinnen, waarbij de ouders zelf aangeven op welke gebieden zij steun wensen; hun vragen staan centraal. Op die manier wil de organisatie het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken.

Vrijwilligers die ervaring hebben met opvoeden bezoeken de gezinnen thuis. Op basis van  gelijkwaardigheid gaan ouders samen met de vrijwilliger actief op zoek naar oplossingen. De gemeente is op zoek naar positieve mensen met een luisterend oor die gedurende één dagdeel per week hun eigen ervaring over opvoeden willen delen. Naast het bezoeken van een gezin kunnen vrijwilligers ook op andere manieren actief zijn door bijvoorbeeld mee te helpen met een voorlichting of een ouderochtend.

Na aanmelding worden in een kennismakingsgesprek met de coördinator de werkwijze van Home-Start, de motivatie, wensen en mogelijkheden besproken. Daarna volgt een voorbereidingstraining hoe vrijwilligers volgens Home-Start ondersteuning aan een gezin kunnen geven. Na de training worden dan afspraken gemaakt over de inzetbaarheid voor de organisatie. 

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Heleen Boone van Home-Start Vianen. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06 - 8325 6845 of per email via vianen@home-start.nl. Meer informatie is bovendien te vinden op www.home-start.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids