Normal_pesten

Ruim twintig leerlingen van College de Heemlanden, Het Houtens en het Wellantcollege namen deel aan een zogenaamde co-creatie sessie over pesten. Doel van de sessie is om op een zo positief mogelijke manier een bijdrage leveren aan het terugdringen van pesten. Dat meldt de gemeente Houten.

De scholieren gingen in gesprek met (zorg)coördinatoren van de drie middelbare scholen en het jongerenwerk in Houten. In kleine groepjes spraken zij onder andere over (cyber)pesten en hoe dat voorkomen kan worden. Verschillende jeugdpartners hebben samen met de gemeente Houten nagedacht over de invulling van het thema pesten, dat in het beleidskader jeugd en onderwijs 2016-2018 staat. Scholen, het jongerenwerk, sportpunt Houten, Centrum voor Jeugd en Gezin, de kinderopvang, GGDrU en het Sociaal Team werken mee. Deze partijen willen jongeren bewustmaken door ze een handelingsperspectief te bieden. Hierbij ligt de focus vooral bij jongeren die omstander zijn bij pestgedrag.

De co-creatie sessie over pesten was een idee van de gemeente Houten, waarbij het bureau Youngworks de middag begeleidde. Het bureau is gespecialiseerd in jongerencommunicatie en jongerenparticipatie. Zij verwerken de uitkomsten van de sessie tot een communicatief product voor scholen, sportverenigingen, het jongerenwerk en de jongeren zelf. Eind december levert Youngworks dit product op worden de mogelijkheden besproken om actief met die uitkomsten aan de slag te gaan.

Michiel van Liere, wethouder jeugd, sloot de bijeenkomst positief af en prees de manier van werken van de leerlingen. Volgens hem zijn er veel goede punten benoemd en voelen alle betrokkenen zich verantwoordelijk om gezamenlijk een eenduidige boodschap uit te dragen tegen pesten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids