Normal_kind

Sport ID, GGD Regio Utrecht en de gemeente Nieuwegein organiseren een open clubavond over het thema kindermishandeling. Deze week wordt er in het hele land aandacht aan dit onderwerp besteed om kindermishandeling beter zichtbaar te maken. De clubavond in Nieuwegein is bedoeld om signalen van mishandeling te leren herkennen en hoe daarbij actie ondernomen kan worden. Dat meldt de gemeente Nieuwegein.

Tijdens de avond met als thema ‘Er is meer te winnen in de sport’ vertellen sportverenigingen wat zij doen aan een veilig en sportief klimaat voor kinderen binnen de vereniging. Daarnaast zal de organisatie Veilig Thuis zich voorstellen en ingaan op het thema signaleren en melden van kindermishandeling. Op de speciale webpagina van de gemeente is meer informatie te vinden: www.nieuwegein.nl/onzekinderenveilig. Mensen die zich willen aanmelden voor de clubavond of meer informatie over kindermishandeling willen, kunnen een mail sturen naar info@sportidnieuwegein.nl.

Alle verenigingen in Nieuwegein hebben onlangs een vragenlijst ontvangen over het thema kindermishandeling. Uit de resultaten blijkt dat veel verenigingen weleens signaleren dat het niet goed gaat met een kind binnen hun vereniging. Duidelijk zichtbaar is bijvoorbeeld agressief gedrag van een ouder naar een kind langs de lijn van het sportveld, zowel verbaal als fysiek. Soms is het minder zichtbaar, maar valt het wel op dat een kind wat meer teruggetrokken is of zich anders gedraagt. Binnen veel verenigingen is er een vertrouwenspersoon aangesteld, waarmee zorgen of problemen besproken kunnen worden. Ook blijkt er behoefte te zijn voor meer voorlichting over bij wie men zorgen en signalen kan melden. De clubavond in Nieuwegein is daar een goed voorbeeld van.

Door: Redactie Nationale Zorggids