WKZ Sportief laat kinderen met beperking of chronische aandoening weer sporten

Op 19 september, tijdens de Nationale Sportweek, vindt de officiële start van WKZ Sportief plaats. Het doel hiervan is om kinderen met een beperking of chronische aandoening de mogelijkheid te geven om weer te sporten, zowel tijdens als na een verblijf in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Dit meldt UMC Utrecht.

Het programma van WKZ Sportief brengt deskundigen binnen en buiten het WKZ bij elkaar en voorziet kinderen en ouders van educatie, advies en begeleiding. Ook kunnen scholen en sportverenigingen die willen meehelpen met dit project bij WKZ Sportief terecht voor vragen en advies. In samenwerking met partners uit de regio zorgt WKZ Sportief ook voor de praktische invulling, zoals de juiste vorm, locatie en faciliteiten voor het kind.

JanJaap van der Net, hoofd van het kinderbewegingscentrum, vindt het vooral belangrijk dat de kinderen ontspanning krijgen door sport. Daarnaast draagt sporten bij aan hun ontwikkeling en geeft het de kinderen zelfvertrouwen en het gevoel dat ze erbij horen.

WKZ Sportief bestaat uit meerdere deelprogramma’s die er gezamenlijk voor zorgen dat kinderen advies krijgen over sporten en bewegen en dat kinderen ook aan bed kunnen sporten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat er voldoende kennisuitwisseling is tussen sportverenigingen en professionals en voorzien ze in een educatief programma om de kinderen te helpen om hun fysieke, emotionele en sociale vaardigheden te verbeteren.

Het project zal feestelijk worden geopend door burgemeester van Zanen van Utrecht en oud-schaatser Jochem Uytdehaage. De opening zal gepaard gaan met enkele sportclinics in het WKZ, het uitdelen van handtekeningen en een kinderpersconferentie waarbij de kinderen sporters kunnen interviewen.

Door: Redactie Nationale Zorggids