Normal_geld_5

Het budget voor jeugdzorginstellingen in de gemeente Utrecht wordt met 10 procent extra verlaagd. De gemeente Utrecht heeft dat bekend gemaakt. De instellingen voor jeugdzorg zijn bezorgd over deze extra bezuiniging. Ze vrezen dat meer kinderen niet de hulp krijgen waar ze recht op hebben. Dat meldt RTV Utrecht.

De wachtlijsten in de jeugdzorg dreigen de komende jaren alleen maar groter te worden. Als er ook nog minder geld beschikbaar komt, brengt dat extra gevolgen met zich mee. Zo worden sommige kinderen nu al van de ene instelling naar de andere gestuurd. Volgens psychiater Michiel Bosman van GGZ-instelling Dokter Bosman is deze situatie niet wenselijk: kinderen met gedragsproblemen of angsten moeten altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Als de nieuwe bezuinigingsplannen doorgaan, vreest Bosman dat meer kinderen aan hun lot worden overgelaten.

De budgetten voor jeugdzorg zijn per gemeente verschillend. Dat komt omdat jeugdzorg sinds januari 2015 van de provincie naar de gemeenten is overgegaan. Zorg zou via lokale overheden goedkoper moeten worden en kleinschaliger, maar omdat er nu juist meer onderhandeld moet worden met gemeentes dan voorheen, zijn deze ideeën in de prakrijk moeilijk haalbaar.

De gemeente Utrecht gelooft echter gewoon in haar plannen voor een kleiner budget in de jeugdzorg. GGZ moet volgens de gemeente meer gaan samenwerken met bijvoorbeeld buurtteams. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook kleinschaliger. Vandaag gaan jeugdzorginstellingen met de gemeente Utrecht in gesprek over de bezuinigingsplannen.

Door: Redactie Nationale Zorggids